Thursday, February 8, 2018

Isa Henri Werlingi kiri Tartu õdedele, 18. september 1948

Kõiki avaldatud kirju saab vaadata siit.

18_IX_1948  Kemyl

Austatud, armas õde Belikova.

Ma kirjutasin Teile viimast korda 9al augustil, tänades südamest ilusa paki eest, mida ma Teie käest sain 7al augustil.  Ei saanud vastust mõnele küsimusele, mida ma omas kirjas Teile panin, kardan et üks kiri Teie poolt läks kaduma. Igatahes tahaksin Teile ja paatrile T.le teada anda, et ma olin sel septembrikuul kaks korda Fokis selles asjas, et meie natšalniki leiaksid mulle parjal  töökohta. Kuid asjata. Töö, mis nemad mulle pakkusid, nõuaks minult et ma teeksin propaganda bolševistlika literaturi eest. Ja töö, mis mina neile pakkusin teha - arrangeerida kabinet naturalne (kollektsioonid geologia, botanika, entomologia alal) nende "narodnovo obrazovanija" suures majas - ei meeldinud neile, vististi see nõuaks natuke raha, rohkem kui neil on. Ometi Foki, olgugi propaganda tsentrum on ka ainult suur küla. Väljaspool sellest raionist nemad ei või midagi pakkuda. Ja et minu pärast kirjutada Molotovisse (500000 elanikku) selleks puudub neil "interesse". (Poleks ma preester S.J. ja vanake, võib olla leiaksid nad midagi).  Ja nõnda pean edasi senist elu elama, palves ja tasategemises ennast ohverdades Issandale vaese vene rahva eest, oodates kas enne surma Jumal veel tahab midagi minult. Tervisid patrile ja teistele sõpradele. Mina ei unusta  teid oma palveis.

Teie vend Christuses HW.


No comments:

Post a Comment